NodeMcu- Csatlakozás hálózathoz, webszerver, access point


NodeMcu- Csatlakozás hálózathoz, webszerver, access point

by Roboworld Hobbielektronika



Rövid leírás:
Ebben a rövid leckében megismerkedünk, hogy NodeMcu-val, hogyan tudunk csatlakozni az otthoni vezeték nélküli hálózatunkhoz, valamint, hogy hogyan is kell egy web szervert futtatni az ESP8266 vezérlőnkön.

Hardware:

Csatlakozás hálózathoz:
A lecke során két fajta hálózathoz fogunk csatlakozni. Az első olyan, amely úgynevezett nyílt hálózatú, tehát jelszóval nem védett. A második olyan hálózat, amely jelszóval védett. A program megírásához ismét a TUNIOT online fejlesztői felületet vesszük igénybe.

Nyílt hálózat:

Tételezzük fel, hogy van egy nyílt hálózat amelynek a neve „iot”. Erre a hálózatra szeretnénk csatlakozni. A TUNIOT fejlesztőkörnyezetet megnyitva a bal oldal sávon találjuk a IOT fület. Az említett fülre kattintva számos új funkcióblokkot fedezhetünk fel. Többek között itt tudjuk a NodeMcu webes felületét is szerkeszteni (gombot hozzáadni stb.)

A csatlakozáshoz a következő programot kell összeállítani:
 Mintakódot innen tudod letölteni (hamarosan)

Fentről lefelé haladva a mintakódban látható, hogy először „Disconnent” funkcióblokkal kezdünk. Ez azért fontos, hogy bármilyen hálózatra is volt eddig kapcsolódva a vezérlőnk az arra a hálózatra csatlakozzon amelyikre mi akarjuk. Ezután vár 3 másodpercet, majd elindul a program. „ Connect Network SSID” funkcióblokknál adhatjuk meg annak a nyílt hálózatnak a nevét, amelyre csatlakozni szeretnénk. Esetünkben az „iot” nevű wifi hálózat. A következő sort (repeat while..) a TUNIOT már egyként nagy blokként kezeli így az IOT fülre kattintva ezt meg is találjuk.

A továbbiakban már csak értesítést kapunk arról, hogy valóban csatlakozott e a NodeMcu a kiválasztott hálózatra. Ha csatlakozott akkor kiírja, hogy „Csatlakoztatva”, valamint a következő sorba kiírja az IP címet amelyet az iot hálózattól kaptunk.

Ezután töltsük le az Arduino fájlt (.ino kiterjesztés) és töltsük fel azt a NodeMcu-ra. A feltöltést utána Serial Monitoron látható, hogy az eszköz a hálózatra csatlakozott és IP címet kapott.

Jelszóval védett hálózat:

Egy jelszóval védett hálózatra nem nehezebb csatlakozni, mint egy nyílt hálózatra. A különbség annyi, hogy más funkcióblokkot kell alkalmazni. A 3. sorban lévő „Connect Network SSID” blokkot kell kicserélni a következőre:
  Mintakódot innen tudod letölteni(hamarosan)

Ezt a funkcióblokkot ugyancsak az IOT /IOT Station fül alatt lehet megtalálni. A folyamat ezután is ugyan az mint az előző esetben. Töltsd le az. ino kiterjesztésű fájlt amit fel kell tölteni a NodeMcu-ra. A Serial Monitoron pedig nyomon következő a csatlakozási folyamat.

Access Point
Ebben a példában access pointot fogunk létrehozni, amelyre csatlakozni tudunk. Elsőnek egy nyílt majd egy jelszavas változatát fogom bemutatni.

Nyílt hálózat:
 Mintakódot innen tudod letölteni(hamarosan)
A helyzet itt annyiban változik, hogy itt a NodeMcu-ból lényegében egy routert csináltunk amire rá tudunk csatlakozni. Az SSID-t (csatlakozási név) tetszés szerint lehet elnevezni. A program indulás után vár 1 másodpercet majd annak letelte után kiírja, hogy „START”. Létrehozza az „iot” nevű nyílt hálózatot és kiírja az IP címet.

Zárt hálózat:
 Mintakódot innen tudod letölteni(hamarosan)
Zárt hálózathoz csupán a [Wifi softAP SSID] funkció blokkot kell kicserélni a [Wifi softAP SSID „ ” Password „ ”]-re. Itt ugyancsak be kell írni azt, hogy milyen néven szeretnénk megjeleníteni a hálózatot, valamint a hálózathoz tartozó jelszót. Esetünkben a hálózat neve „Roboworld” a jelszó pedig „12345678”. A program kiírja az aktuális csatlakozások számát. Tehát ha egy telefonnal és egy számítógéppel csatlakozunk rá akkor a szám az 2 lesz.

A két említett funkció blokkot a baloldali sávban az IOT/IOT Access Point fül alatt található.

Egyszerű webszerver készítése

Webszerver létrehozásánál egy meglévő wifi hálózathoz kell csatlakoznunk. Ezen a hálózaton hozzuk létre az előre megadott IP-n a webszerverünket.
 Mintakódot innen tudod letölteni (hamarosan)

A mintakód első sorában látható, hogy leválasztással (Disconnect) kezdjük, majd ezután vár 3 másodpercet. A csatlakozás kezdéséről a „Start” sor fog nekünk visszajelzést adni a Serial Monitoron. Ezután csatlakozunk ahhoz a hálózathoz, amelyet definiálunk. Szükséges megadni a hálózat SSID-jét, valamint a hozzá tartozó jelszót.

A „main loop”-ban látható több funkció blokk is . Az első blokk biztosítja számunkra azt, hogy csak a csatlakozás után hozza létre a weboldalt. Az „Answer Web page” funkció blokk egy egészen egyszerű weblapot hozza létre. A kód feltöltése után ezekkel a beállításokkal a következő weblap fogad bennünket.


 Ezzel készen is vagy az első IoT webszervereddel. A későbbiekben az ilyen fajta webszervert fogjuk alkalmazni arra, hogy szenzor értéket/ értékeket jelenítsünk meg, valamint eszközöket (pl : LED lámpa) vezéreljünk.

Letöltés
A leírás PDF-ben itt található







Megjegyzések