NodeMcu- Villogó LED, RGB LED , Functions


NodeMcu- Villogó LED, RGB LED , Functions

by Roboworld Hobbielektronika
Rövid leírás:
Ebben a rövid leckében megismerkedünk, hogy NodeMcu-val, hogyan tudunk LEDeket, valamint RGB LED-et vezérelni. 

Hardware:

1.lépés
Első lépésként a NodeMcu belső integrált LED lámpáját fogjuk villogtatni. Ehhez semmilyen egyéb eszköz nem szükséges, így egyszerű a dolgunk. A program elkészítéséhez használhatjuk az Arduino IDE-t vagy a TUNIOT névre hallgató online fejlesztői környezetet.


Választásom a TUNIOT-ra esett mivel ez sokkal felhasználó barátiabb élményt nyújt, valamint könnyebb benne a NodeMcu-ra programokat készíteni és telepíteni.


LED villogás mintakód (TUNIOT):

Az „Integrated LED Stat” funkcióblokkot a bal oldali sávban IN/OUT / Digital fül alatt találod. A „Delay Ms” funkcióblokkot pedig a „Various” fül alatt.

Miután sikerült összeállítani a programot, a jobb felső sarokban találsz egy piros lejátszás gombot. Megnyomva ezt elkészül az .ino kiterjesztésű Arduino sketch fájl, amelyet megnyitva fel tudjuk tölteni a NodeMcu-ra.

A feltöltés után láthatjuk, hogy a beépített LED a NodeMcun villogni fog. A „Delay Ms” értékét ha változtatjuk (pl 500-ra) majd újra feltöltjük, akkor a LED gyorsabban fog villogni. (1000ms = 1s )

2. lépés

Második lépésként már 3 különálló LED-et fogunk villogtatni. Fontos megjegyezni, hogy a LED-ek elé szükséges mindig előtét ellenállást (220Ω) rakni, ezzel megvédve a LED-et a túlfeszültségtől.

Kapcsolási rajz


3 LED villogás mintakód (TUNIOT):


A „DigitalWrite PIN# D2 STAT HIGH” funkcióblokkot ugyancsak az IN/OUT fül alatt találod.
A program megírása után töltsük fel azt a NodeMcu-ra. Látható, hogy a LED-ek másodperceként kapcsolódnak fel, majd együtt kialszanak.

3. lépés

Harmadik lépésként, pedig már egy külön modult fogunk használni, amely nem más mint az RGB LED modul. Az RGB LED modult úgy kell egyszerűen elképzelni, mintha több egyszínű LED-et egybegyúrnánk, így az RGB színskálán lévő összes szín megjeleníthető vele.

Kapcsolási rajz és mintakód
A mintakód feltöltésével látható, hogy az RGB LED modul pirosról zöldre majd kékre vált másodpercekén.

4. lépés

A példa bemutatásához a 3. lépésnél megépített áramkör szükséges. Utolsó lépésként pedig szeretném bemutatni nektek a „Functions” opciót. Kis programokat írhatunk (másnéven szubrutinokat), ahogy a képen is láthatod. Az első szubrutin a piros színre készült. A „main loop”-ban pedig a hozzá tartozó hivatkozás. Tehát a program nem csinál mást mint ugrál az egyik szubrutinról a másikra.
A „Functions” opciót a bal oldali sáv alján találod, majd rá kattintva ki kell választanod a „to do something” funkcióblokkot és a „something” helyére kell beírni, hogy piros/zöld/kék. A funkcióblokk alá bekell helyezni a programot,amelyre hivatkozni szeretnénk (esetünkben a piros szín világítson). Ezután találunk a „Functions” fül alatt egy PIROS néven található funkcióblokkot. Ezt kell a „main loopb”-ba belerakni. Bár a LED működésében nem tapasztalsz változást a program mégis máshogy működik.


Megjegyzések